NEWS FEED

6/recent/ticker-posts

Περιοδική Υγειονομική Εξέταση: Η πρόληψη είναι το καλύτερο δώρο για την υγεία και τις οικογένειές μας


Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/70/2024


Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού θανάτων μεταξύ των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. 


Για την ΠΕΑΛΣ πίσω από κάθε απώλεια βρίσκεται ένας άνθρωπος, ένας συνάδελφος, ένας φίλος, ένας γονιός που αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του αλλά και σοβαρές προκλήσεις στην υπηρεσία. 


Στις κυριότερες αιτίες του φαινομένου συγκαταλέγεται η σταδιακή γήρανση του στελεχιακού δυναμικού εξαιτίας της αύξησης της διάρκειας του υπηρεσιακού βίου, με το μέσο ηλικιακό προφίλ του προσωπικού να ανεβαίνει σημαντικά. Σε συνδυασμό δε με τη φύση των καθηκόντων μας, που κατά κύριο λόγο συνοδεύεται από υψηλή σωματική και ψυχολογική καταπόνηση, εντείνεται η ανάγκη να προστατευθεί η υγεία μας με κάθε δυνατό τρόπο.


Η πρόληψη είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους ανθρώπους που μας αγαπούν. Στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, συχνά ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την υγεία μας, που επηρεάζει οχι μόνο την προσωπική μας ευημερία αλλά και τη ζωή των οικογενειών μας. Η πρόληψη, λοιπόν, πρέπει πρωτίστως να εκλαμβάνεται ως ηθικό καθήκον προς τους δικούς μας ανθρώπους με στόχο την ασφάλεια του οικογενειακού μας περιβάλλοντος και δευτερευόντως ως επαγγελματικό καθήκον, με στόχο τη διατήρηση της ικανότητάς μας να επιτελούμε το έργο μας αποτελεσματικά και με ασφάλεια.


Σε αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση για τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν προληπτικών υγειονομικών εξετάσεων, χωρίς κόστος για τα στελέχη, μέσω της Περιοδικής Υγειονομικής Εξέτασης (ΠΥΕ) κρίνεται σημαντική. 


Έτσι,  μία διαρκής εκστρατεία ενημέρωσης από την Υπηρεσία για τη διαθεσιμότητα και τα οφέλη της ΠΥΕ θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία της υγείας τους, με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων και στην αποτροπή μελλοντικών δυσάρεστων εξελίξεων.


Μάλιστα, μετά από μια περίοδο κατά την οποία το Λιμενικό είχε σταματήσει να συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές διαταγές και η υποχρεωτικότητα των προβλεπόμενων διαδικασιών είχε ατονήσει, η από 02-07-2022 πάγια διαταγή του ΓΕΝ συμπεριέλαβε εκ νέου τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη διαδικασία της ΠΥΕ επανακαθορίζοντας λεπτομερώς τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τον εμβολιαστικό προγραμματισμό και την περιοδικότητα των διαδικασιών.


Στην ΠΥΕ λοιπόν, βάσει των ισχυόντων κανονισμών, δύνανται να υποβάλλονται με μέριμνά τους οι Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα ΜΕ καταβολή των προβλεπόμενων οδοιπορικών εξόδων.


Αναλυτικότερα, η ΠΥΕ πραγματοποιείται σε καθορισμένες ηλικίες (25, 30, 35, 38, 41, 44, 47, 50 ετών) και στη συνέχεια ανά διετία, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία γενεθλίων του εκάστοτε στελέχους, εκτός εάν προκύψουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες.


Οι χώροι διενέργειας των εξετάσεων περιλαμβάνουν το ΝΝΠ ως κεντρική μονάδα συντονισμού καθώς και τα ΝΝΚ και ΝΝΣ, με το πρόγραμμα να διαμορφώνεται ως εξής:


Στο ΝΝΠ: Τρίτη και Παρασκευή για προσωπικό άνω των 41 ετών και ειδικές κατηγορίες, και Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη για το υπόλοιπο προσωπικό.


Στο ΝΝΚ: Δευτέρα έως Πέμπτη για όλο το προσωπικό.


Στο ΝΝΣ: Κατόπιν ραντεβού, για το προσωπικό γενικής κατηγορίας κάτω των 41 ετών.


Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης και στα τοπικά δημόσια νοσοκομεία για τη διενέργεια των εξετάσεων. 


Για το σύνολο των ανωτέρω κεφαλαιώδους σημασίας κρίνεται ο συντονιστικός ρόλος της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και του υψηλού επιστημονικού επιπέδου και επαγγελματικής κατάρτισης στελεχιακού της δυναμικού. Η επιτυχία της διαδικασίας της ΠΥΕ συναρτάται τόσο με την προωθητική δράση οσο και την οργάνωση και τον συντονισμό της υπηρεσίας. Θεωρούμε βέβαιο οτι η Υγειονομική Υπηρεσία εξετάζει λεπτομερώς, με την απαραίτητη προσοχή και μεθοδικότητα, όλες τις κρίσιμες παραμέτρους, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την ενθάρρυνση και την επιτυχή εφαρμογή της διαδικασίας, με συνέπεια και ακρίβεια.


Για το Δ.Σ.

         Ο Πρόεδρος          Ο Γενικός Γραμματέας

Γραβάνης Γρηγόριος        Φύκας Γεώργιος



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια