top

Αίτηση Εγγραφής

Όργανα Διοίκησης

Το περιοδικό μας

Το βιβλίο μας

Exclusive Deals

NewsLetter

Εισάγετε το e-mail σας για να συμπεριληφθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας

Σύνδεση

Eισάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για να υποβάλετε τα σχόλια σας

On Line

We have 32 guests and no members online

Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Print Email

Του Αρχιπλοιάρχου ΛΣ ΜΠΟΥΡΑ Γεώργιου
 
Ευρωπαϊκά και Αναπτυξιακά Προγράμματα
 
Είναι προφανής η σημασία τους, ιδιαίτερα στη σημερινή δημοσιονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα μας. Την ανάγκη αποδοτικότερης αξιοποίησης των προγραμμάτων αυτών, διέκρινε, ο τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, παίρνοντας την πολιτική πρωτοβουλία για τη σύσταση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.  
 
Η νέα  αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία, συστάθηκε  με το ν. 3938/2011, και οργανώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 82 της 9ης Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στη νέα Υπηρεσία ενσωματώθηκαν οι Υπεύθυνες Αρχές των Ευρωπαϊκών Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής, καθώς και τα υφιστάμενα Τμήματα Κοινοτικών Προγραμμάτων που λειτουργούσαν στα Αρχηγεία Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος και Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Η Υ.Δ.Ε.Α.Π (όπως είναι ο συντετμημένος τίτλος της Υπηρεσίας μας) οργανώνεται, λοιπόν, σε τέσσερα Τμήματα: 
· Τμήμα Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, 
· Τμήμα Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής, 
· Τμήμα Αξιοποίησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Δημοσίων Επενδύσεων, και 
· Τμήμα Συντονισμού και Υποστήριξης. 
 
Στελεχώνεται με προσωπικό των Σωμάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ είναι δυνατή και η απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. 
 
Ως πρώτος προϊστάμενος της Υπηρεσίας, τοποθετήθηκε Ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ και το Αστυνομικό, Λιμενικό και Πυροσβεστικό προσωπικό που αποσπάσθηκε σε αυτή, είναι, στο σύνολό του, εξειδικευμένο και υψηλού επιπέδου, γεγονός που ενισχύει τη βεβαιότητά ότι θα ανταποκριθεί, πλήρως, στα καθήκοντά του. 
Η παραπάνω Υπηρεσία λειτουργεί ως πρότυπη υπηρεσιακή μονάδα, υιοθετώντας ένα μοντέλο διοικητικής οργάνωσης που θα βασίζεται στην απλούστευση των διαδικασιών και στη χρήση των δυνατοτήτων της πληροφορικής τεχνολογίας.  
 
Ο ρόλος  της Υπηρεσίας είναι διττός. 
 
Κεντρικά, αποτελεί για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το αναγκαίο όργανο στρατηγικής στον τομέα των επενδύσεων και των αναπτυξιακών πολιτικών. 
Σε επίπεδο Σωμάτων και Υπηρεσιών, φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο σύμβουλο και συνεργάτη τους, λειτουργώντας συντονιστικά και υποστηρικτικά στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.  
 
Πέρα  από τα αυτονόητα που υποδηλώνει ο τίτλος της Υπηρεσίας, την αξιοποίηση, δηλαδή, συγχρηματοδοτούμενων πόρων, τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των διατιθέμενων πιστώσεων και την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των δράσεων του Υπουργείου, θα ήθελα να υπογραμμίσω, ιδιαίτερα, τη σημασία της έννοιας «ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ», έννοια που αποτελεί στρατηγικό δόγμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
 
Η πολλαπλασιαστική δύναμη της διακλαδικής συνεργασίας των Σωμάτων, συν-αντίληψη, υπηρεσιακή όσμωση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, είναι μερικά από τα προφανή οφέλη. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την αναγκαία, για την εποχή μας, οικονομία κλίμακος, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της σύμπτυξης ομοειδών υπηρεσιακών δομών. 
 
Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στο ρόλο της ΥΕΔΑΠ, ως Υπεύθυνης Αρχής των Ευρωπαϊκών Ταμείων Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής. Η χώρα μας, λόγω, κυρίως, της γεωγραφικής της θέσης, δέχεται τη σημαντικότερη μεταναστευτική πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων των Ταμείων Αλληλεγγύης, αποτελεί κεντρική στρατηγική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και πρωταρχικό στόχο της Υπηρεσίας μας. 
 
Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. 
Είναι το πλέον εύρωστο από τα τέσσερα Ταμεία του Γενικού προγράμματος «Αλληλεγγύη και Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών». Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 275 εκ. €, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής συμμετοχής 25%.  
 
Μέχρις στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί τα ετήσια προγράμματα 2007, 2008 και 2009, ύψους περίπου 48 εκ. €, με αρκετά ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης, κυρίως από την Ελληνική Αστυνομία.   
 
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΕΡΓΟΥ  (Ε.Π. 2007 – 2010)
 
 Μεταξύ  των έργων που έχουν υλοποιηθεί με πιστώσεις του Ταμείου, αξίζει να αναφερθούν:
· Η προμήθεια του συστήματος Πληροφοριών Θεωρήσεων (VIS) (προϋπολογισμού 17 εκ. € - ΥΠ.ΕΞ) και του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν  2ης γενιάς  (SIS II), 
· Η ανέγερση τεσσάρων νέων κτιρίων συνοριακών υπηρεσιών σε Ήπειρο και Έβρο, καθώς και η ανακαίνιση χώρων κράτησης και αστυνομικών Υπηρεσιών στην παραμεθόρια ζώνη, 
· Η προμήθεια 1.400 περίπου οχημάτων διαφόρων τύπων, 
· Η εκπαίδευση 1.500 Αστυνομικών και Λιμενικών, σε αντικείμενα σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, όπως Αραβικά, Τουρκικά, Αλβανικά και ……….. 
· Η εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων στο χερσαίο τμήμα της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, στην περιοχή Ορεστιάδας, μήκους 10,5 χλμ., το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα, μέσα από τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 
 Επίσης, βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης:
· η προμήθεια δύο ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας 
· η προμήθεια ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης (προϋπολογισμού 40 εκ €) και έξι μικρότερων πλοίων παράκτιας περιπολίας του Λιμενικού Σώματος, 
· η προμήθεια και εγκατάσταση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για τα σύνορα, καθώς και η επέκταση των σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, 
· η προμήθεια κινητών επιχειρησιακών κέντρων, εξοπλισμένων με θερμικές κάμερες και ραντάρ, καθώς και κινητών μονάδων X-Ray,
 για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος,  
· και βέβαια, η κατασκευή κέντρων πρώτης υποδοχής και κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών, με προτεραιότητα στην περιοχή του Έβρου. Για τις δράσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο δράσης  για τη διαχείριση της μετανάστευσης (Action Plan), έχουν εγγραφεί πιστώσεις 11 εκ €, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη, σύμφωνα με την πρόοδο των έργων. 
 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόνο από τις προμήθειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία των Σωμάτων εισέπραξαν πάνω από 1 εκ. €, λόγω των νόμιμων κρατήσεων. 
 
Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής. 
 
Χρηματοδοτεί  δράσεις που αποσκοπούν στην επιστροφή  των μη νόμιμων μεταναστών στην πατρίδα  τους. Οι πιστώσεις του Ταμείου, για την περίοδο 2008-2013, θα υπερβούν τα 160 εκ. €. 
 
Μέχρις στιγμής, έχουν χρηματοδοτηθεί αναγκαστικές επιστροφές για πάνω από 50.0000 άτομα, μέσω μεμονωμένων ή ομαδικών επιχειρήσεων επαναπατρισμού. 
1.450 Αστυνομικοί, εκπαιδεύθηκαν σε θέματα διαδικασιών επιστροφής, χειρισμού ευαίσθητων ομάδων και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιτυχία έχουν τα προγράμματα  εθελούσιας επιστροφής που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ανάδοχο τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περίπου 1.100 άτομα, διαφόρων υπηκοοτήτων. Με το τρέχον πρόγραμμα, ο αριθμός τους αναμένεται να ανέλθει στα 3.000 άτομα. 
 
Με πιστώσεις  του Ταμείου Επιστροφής χρηματοδοτείται, επίσης, η πρόσληψη υπηρεσιών ψυχολόγων, διερμηνέων και κοινωνικών λειτουργών για τις ανάγκες στήριξης υποδοχής και διαχείρισης των παράνομων μεταναστών.
 
Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ)
 
Σε ό,τι αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα  του ΕΣΠΑ, αξίζει να αναφέρουμε ότι έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα ύψους 82 εκ € από την Ελληνική Αστυνομία και 57 εκ € από το Πυροσβεστικό Σώμα. 
 
Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως την προμήθεια  μέσων και εξοπλισμούΥπηρεσιών Τροχαίας,την προμήθεια μέσων πυρόσβεσης και  διάσωσης, καθώς και την ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Επίσης, αναμένεται η ένταξη χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του συστήματος  παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας, ύψους 4 εκ. €, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Λιμενικό Σώμα.
 
Η  θεσμική  αυτή αλλαγή η οποία έγινε και λειτουργεί και μάλιστα αυτή είναι και υπό τη στενή επιτήρηση της Τρόικα,  η νέα δηλαδή  διακλαδική υπηρεσία ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συγχρηματοδοτούμενων έργων,  λόγω ακριβώς του διακλαδικού της χαρακτήρα και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί και την εθνική αρχή της χώρας μας για την διαχείριση τόσο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και το Ταμείο Προσφυγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επελέγη από την Κυβέρνηση προκειμένου να πάρει τις αρμοδιότητες και το ρόλο τον οποίον θα έχουν σε όλα τα άλλα Υπουργεία οι νέες Γενικές Διευθύνσεις που συστάθηκαν για την εποπτεία της δημοσιονομικής διαχείρισης. 
 
Όλα τα άλλα Υπουργεία τώρα δημιουργούν νέες Γενικές Διευθύνσεις Δημοσιονομικής Διαχείρισης. Στο δικό μας Υπουργείο, λόγω ακριβώς του χαρακτήρα των τριών Σωμάτων και της ιδιαιτερότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επελέγη αυτή η Διακλαδική Αρχή και Υπηρεσία, να είναι εκείνη που θα είναι επιφορτισμένη και με τον συνολικό έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης και θα ενημερώνει αυτόματα το Υπουργείο Οικονομικών. 
 
Επομένως μιλάμε για  κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο  γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την αλήθεια επιτέλους πρέπει να την αναδείξουμε. Γιατί αν δεν την αναδείξουμε, τότε απλώς θα βλέπουμε πνεύματα να υπάρχουν και να λειτουργούν πέρα από την πραγματική βάση, πέρα από την πραγματική ζωή είτε γιατί εμπλεκόμαστε και οχυρωνόμαστε στο παρελθόν, είτε γιατί αγκυλωνόμαστε στις ιδεοληψίες μας και προσεγγίσεις πάλι του παρελθόντος. 
 
Το Υπουργείο είναι σε άλλη εποχή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε άλλη εποχή. Οι προτεραιότητές μας είναι σε άλλη εποχή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και ταυτόχρονα αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. 

bottom
11